NBBU cao voor uitzendkrachten

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Ben jij uitzendkracht en is jouw uitzendbureau aangesloten bij de NBBU? Dan val je onder de NBBU cao. Maar, wat is de NBBU? NBBU is de afkorting voor de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen. Dit is een van de grootste brancheorganisaties in Nederland waar uitzendbureaus lid van kunnen worden. Uitzendbureaus die lid zijn van de NBBU moeten zich houden aan de NBBU cao voor uitzendkrachten. Op deze pagina lees je daar meer over.

Bekijk alle vacatures

 

Wat is de NBBU cao?

De NBBU cao bevat afspraken waaraan alle leden zich moeten houden. Dit beschermt de uitzendkrachten tegen uitbuiting. De verplichtingen van zowel het uitzendbureau als de uitzendkracht staan hierin beschreven. In de cao van NBBU vind je de regels omtrent pensioen, loondoorbetaling, reserveringen en meer. Houdt een uitzendbureau zich niet aan de regels van de NBBU cao? Dan kun je terecht bij de Geschillencommissie.

Het maakt niet uit of jouw uitzendbureau lid is van de NBBU of ABU. Er is namelijk geen verschil tussen de twee cao’s op dit moment (2021). Toch geïnteresseerd in bij welke brancheorganisatie jouw uitzendbureau aangesloten is? Zoek het dan op in het ledenregister van NBBU of ABU, of vraag het na bij jouw contactpersoon.

Wat staat er in de NBBU cao?

In de NBBU cao staan ruim 40 artikelen waaraan zowel uitzendbureau als uitzendkracht zich moeten houden. Zo richt het zich op arbeidsomstandigheden, toeslagen, adv-uren, passende arbeid en meer. Hieronder lees je informatie over de belangrijkste thema’s in de NBBU cao.

NBBU cao: het salaris

Elke uitzendkracht heeft recht op hetzelfde salaris als vaste werknemers die dezelfde werkzaamheden uitvoeren bij het bedrijf. Dit heet de inlenersbeloning. Een uitzendbureau mag wel altijd een beter salaris en betere secundaire arbeidsvoorwaarden bieden.

Het fasensysteem van NBBU

Het NBBU werkt aan de hand van een fasensysteem. De weg naar een vast contract loopt door vier fasen: fase 1 en 2, fase 3 en fase 4. Hoe meer weken je werkt, hoe meer zekerheid je krijgt. Denk hierbij aan rechten zoals de pensioenregeling, loondoorbetaling bij ziekte, vakantiedagen et cetera.

NBBU cao: de opzegtermijn

De opzegtermijn die voor jou geldt is afhankelijk van de fase waarin jij zit. Daarnaast is de opzegtermijn voor een uitzendkracht met uitzendbeding ook weer anders dan de opzegtermijn voor een uitzendkracht zonder uitzendbeding.

Wil je alle details lezen van de NBBU cao-afspraken? Bekijk dan de cao op de website van de NBBU. Je kunt de NBBU cao in het Nederlands, Engels, Duits of Pools lezen.

Bestudeer jouw uitzendovereenkomst altijd goed, voordat je het ondertekent. Daarin staan de definitieve afspraken die jij met jouw uitzendbureau maakt. Als jouw uitzendbureau lid is van de NBBU, moet het ten minste de arbeidsvoorwaarden bieden die in de NBBU cao staan. Het uitzendbureau mag wel altijd betere arbeidsvoorwaarden bieden.

Je weet nu wat je kunt verwachten van de NBBU cao en kunt goed voorbereid op zoek gaan naar een nieuwe baan. Scrol door onze vacatures en zet de volgende stap in jouw carrière.

FAQ

  • Wat is de NBBU?

    NBBU staat voor Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen. Het is een van de twee grote brancheorganisaties voor uitzendondernemingen in Nederland. De andere is de ABU.

  • Wat is de NBBU-cao?

    In de NBBU-cao staan allerlei verplichtingen waar zowel uitzendbureaus als uitzendkrachten zich aan moeten houden. Bijvoorbeeld op het gebied van loondoorbetaling, reserveringen en pensioen. Als jij als uitzendkracht werkt via een uitzendbureau dat is aangesloten bij de NBBU, val je onder de NBBU-cao.

  • Wat staat er in de NBBU-cao over salaris?

    De belangrijkste afspraak over salaris in deze cao is dat uitzendkrachten recht hebben op de inlenersbeloning. Dat betekent dat je als uitzendkracht hetzelfde loon verdient als werknemers die direct in dienst zijn bij de werkgever.

Andere artikelen