Werken via uitzendbureau tijdens WW

Op deze pagina

Klaar om te solliciteren?

Heb je ondertussen genoeg inspiratie opgedaan? Ontdek onze vacatures en solliciteer direct online op jouw favoriet.

Ben je, om wat voor reden dan ook, werkloos of word je dat binnenkort? Dan is het natuurlijk fijn als je snel een nieuwe baan vindt. Dit lukt alleen niet altijd. Erg vervelend natuurlijk, want dit zorgt tijdelijk voor minder inkomsten. Je hebt vast wel eens van werkloosheidsuitkeringen gehoord. Maar heb je recht op WW als uitzendkracht, hoe hoog is een WW-uitkering eigenlijk en hoe lang heb je recht op WW? Dit en meer, vertellen we jou in dit artikel.

Op zoek naar een nieuwe baan? Wie weet vind je tussen onze vacatures je volgende carrièrestap.

FAQ

  • Wat is een WW-uitkering?

    Allereerst: wat is een WW-uitkering eigenlijk? Als je geheel of gedeeltelijk werkloos wordt, kun je een Werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) aanvragen. De WW is een tijdelijke uitkering om jouw inkomen te dekken tussen twee banen door.

  • Heb ik als uitzendkracht recht op WW?

    Ook uitzendkrachten hebben soms een WW-uitkering wegens onwerkbaar weer. Hiervoor gelden bepaalde voorwaarden. Vraag na hoe het precies zit met WW bij jouw uitzendbureau. Je kunt in de WW als uitzendkracht heel gemakkelijk werken in deze periode. Zowel één of meerdere dagen per week. De inkomsten die je naast je uitkering verdient, worden door het UWV afgetrokken van je WW-maandloon.

  • Moet ik uitzendwerk melden tijdens de WW-periode?

    Het is verplicht om het werk dat je verricht te melden via het wijzigings- en inkomstenformulier WW en bij je (e-)werkcoach. Je kan dit formulier digitaal aanvragen op de website van het UWV. Meld niet alleen je gewerkte uren en je loon, maar ook de vakantiedagen die je uitbetaald hebt gekregen.

  • Hoe lang krijg ik een WW-uitkering?

    Hoe lang je een WW uitkering krijgt, hangt af van een aantal factoren en is niet in één woord vast te stellen. Je krijgt een WW-uitkering van 3 maanden als je aan de wekeneis voldoet. Dit betekent dat je de laatste 36 weken voordat je werkloos werd, minstens 26 weken moet hebben gewerkt. Als je ook aan de jareneis voldoet, duurt de uitkering langer dan 3 maanden. Iedere week dat je werkt tijdens je WW-periode, bouw je weer WW-rechten op. De WW-premie wordt wel opgebouwd naar rato dat je hebt gewerkt per week. Om precies te weten hoeveel recht je hebt op WW, kun je de rekenhulp van het UWV gebruiken. Met deze rekenhulp bereken je hoeveel maanden je recht op WW hebt, vanaf de eerste werkloosheidsdag. Dit is echter een schatting.

  • Hoe hoog wordt mijn WW-uitkering?

    In normale situaties, is de WW-uitkering is 75% van je loon. Het kan ook voorkomen dat je langer dan drie maanden werkloos bent. In dat geval wordt de uitkering 70% van je loon. In de meeste cao’s is geregeld dat de werkgever de uitkering aanvult tot 100%. Hoe hoog de WW-uitkering is voor jou als uitzendkracht, lees je terug in je cao.

  • Blijven mijn oude WW-rechten bestaan?

    Als je niet genoeg hebt gewerkt om nieuw WW-recht op te bouwen, dan val je terug op je ‘oude’ WW-rechten. Ook als je nieuw WW-recht hebt opgebouwd dan wordt je uitkering gebaseerd op je gemiddeld gewerkte uren en loon op basis van de afgelopen 14 maanden. Als je hebt gewerkt op basis van een lager uurloon dan waar de WW-uitkering op is gebaseerd, dan kun je terugvallen op de oude WW-rechten. Voor de exacte regels kun je contact opnemen met het UWV.